Terapi konsepti
Donaueschingen'deki MEDICLIN Klinik am Vogelsang'da, psikosomatik terapide göçmen vatandaşların farklı özelliklerini dikkate alıyoruz. Terapi konseptimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kültürel hassasiyet taşıyan terapi konsepti
Yabancı vatandaşlar, Almanya'da uygun psikosomatik terapi imkânı bulmakta zorlanırlar. Bazen doğru doktoru bulamazlar. Bazen doktoru tam olarak anlayamazlar. Ve bazen de doktor hastayı anlamaz. Bunun nedenleri arasında örneğin dil engeli vardır. Çoğunlukla hastanın ana dilinde belirli bir hastalık için bir terim bulunmaz. Hastalar bu nedenle doktorun bilmediği kavramlar veya tanımlar kullanırlar. Kültürel farklılıklar için de genellikle aynısı geçerlidir. Örneğin yeme alışkanlıkları, belirli davranışlar veya erkek ve kadınların birbirleri ile ilişkilerindeki farklılıklar düşünülebilir.
Donaueschingen Vogelsang'da bulunan MEDICLIN kliniğinde psikosomatik terapide bu özellikleri göz önüne alıyoruz. Doktorlarımız ve terapistlerimiz sadece Almanca değil, Türk ve Kürt hastalarımızın anadillerini de konuşurlar. Aynı kültürden geliyoruz ve hastalarımızın kendilerini nasıl hissettiğini anlıyoruz. Belirli hastalıklar için kullandıkları tanımları tanıyoruz ve nasıl yardım edebileceğimizi biliyoruz. Kültürel hassasiyet taşıyan terapi konseptimiz günlük yaşam içindeki özellikleri, doğru yemekleri ve birlikte çay seremonisini ve başka birçok ayrıntıyı dikkate alır.
Tedavi öncelikleri
Duygusal bozukluklar kişisel ruh hali ve içsel motivasyon ile ilgilidir. Bunlar arasında bulunanlar:
- Depresyon ve tükenme
- Motivasyon kaybı
- askı altında olma hissi
- Hissedilen aşırı yüklenme
- Ani coşku
- ipolar bozukluklar (depresyon ve mani arasında geçiş)
Türkçede bunlarla ilgili olarak başka terimler kullanılır: Sıkıntı, rüzgâr ağrısı, gezen ağrı veya "ciğerin yanması". Genellikle bütün bu rahatsızlıklar aşamalı olarak ortaya çıkar. Bazı hastalar da bunalımlı bir ruh halinden aşırı coşkulara ani değişimler yaşarlar.
Duygusal bozukluk nasıl anlaşılır?
Belirtiler çeşitli olduğu için tanı kolay değildir. Örneğin şunlara dikkat etmek gerekir:
- Üzgün ruh hali
- Motivasyon kaybı
- İlgi ve dikkat kayıpları
- Özsaygı ve özgüven duygularında bozukluklar
- Suçluluk duyguları
- Uyku bozuklukları
- Geleceğe ilişkin kaygılar
Bu ruhsal sorunlar genellikle sırt veya diğer ağrılar gibi fiziksel şikayetlere yol açar. Bu ağrılar genellikle Türk hastalarımızın dile getirdiği yegâne belirtilerdir. Ciğer ağrısından veya "büyük ciğerden", göbek düşmesinden veya göbek kaymasından, kafa üşütmesinden, kalbin daralmasından, bayılma nöbetinden veya benzerlerinden şikâyet ederler. Uzmanlarımız bu kavramları nasıl yorumlamaları gerektiğini bilirler.
Duygusal bozukluklar mutlaka psikosomatik terapi ile tedavi edilmelidir. Ağır durumlar depresyon veya intihar ile sonuçlanabilir.
Korkular tamamen normal ve hatta yaşamsal önemdedir. Ama hayatımızı kontrol edecek oranda da güç kazanabilirler. Korku ve panik bozuklukları hastanın yaşam alanını, genellikle günlük yaşamını sürdüremeyecek oranda sınırlar. Türk hastalarımız bunu karabasan, kâbus olarak adlandırırlar, bayılma nöbeti yaşarlar veya kafayı üşüttüklerini söylerler. Bu korkuları dayanılmaz bir yük olarak algılarlar: Komşularla konuşmazlar, artık kutlamalara gitmezler ve gündelik sorumluluklarını veya işlerini takip etmezler.
Bunlar sıklıkla daha ileri psikosomatik bozukluklara yol açar.
- Panik bozuklukları
- Genelleşmiş korku bozukluğu
- Fobiler ve
- Özel olarak sosyal fobiler
Panik bozuklukları çoğunlukla ani baskın halinde ortaya çıkar. Bunlar, acil tıbbi müdahale gerektiren güçlü fiziksel semptomları tetikleyebilir. Ancak acil doktoru fiziksel bir kaynak tespit edemez veya tedavi edemez.
Genelleşmiş korkularda hasta günlük yaşamı ile ilgili tüm konular hakkında endişe ve korku içinde yüzer. Korkular günlük yaşamını belirler ve ilgili kişi bu korkulardan hiçbir yerde kurtulamaz.
Fobiler nesnelere bağlıdır. Örneğin örümcek, yılan veya karanlıktan korkulur. Genellikle ilgili kişi ör. hayvan fobisi gibi özel bir fobi ile rahat yaşayabilir.
Sosyal fobiler ise buna karşılık ilgili kişinin belirli sosyal durumlardan korkmasına veya tamamen kaçınmasına ve bunlardan kendisini giderek daha fazla çekmesine yol açar. Yatılı bir tedavi, hasta için meydana gelen sınırlamalar çok fazla olduğunda gerekli hale gelir. Vogelsang MEDICLIN kliniğinde sizin için çok iyi bir psikosomatik terapi mevcuttur. Çoğu hastaya uygun bir şekilde yardım edebiliyoruz.
Göğüste baskı, boğazda daralma hissi, midede baskı, nefes darlığı, "taş gibi bir mide" - çoğu Türk ve Kürt göçmen bu tür kavramları bilir. Aile hekimi şikâyetlerle ilgili olarak çoklukla bir şey bulamaz. Şikâyetler sürer ve ilgili kişiler kısır döngüye girer. Şikâyetlerine konsantre olur, yeniden doktora gider ve hiçbir zaman bir tanı konmaz. Bu sürecin sonunda oluşan bozukluklara fonksiyonel veya somatoform bozukluklar denir. Çok çeşitlidir ve her şeyden önce "gerçek" fiziksel ağrılar eşlik eder. Bu psikolojik kaynaklı bozuklukların yaygın bir formu psikosomatik ağrılı hastalıklardır. Bir yaralanmada veya organ kaynaklı hastalıklarda uyarı işlevi taşıyan ağrıların tam tersi olarak psikosomatik ağrılar koşullardan bağımsızlaşırlar. Korkulara veya depresif durumlara yol açarlar. Bunlar da yeniden daha fazla ağrı hissine. Çok sık olarak psikosomatik hastalıklara sahip hastalar baş, eklem, sırt veya karın ağrısı şeklinde ağrılar yaşar.
Türkçede bu durum için çok tanım vardır. İlgili kişiler çoğunlukla ağrının kaynağının psikolojik olduğunu bilmezler ve şöyle söylerler:
- »İçim yanıyor«
- »Ciğerim parçalanıyor«
- »Karaciğerim kanıyor«
- »Kalbim daralıyor«
Bu tür ifadelerle Türk hastalarımız hastalıklarını tanımlamaya çalışır. Bir şeylerin yolunda olmadığını bilirler, ancak durumu tanımlayacak doğru kelimeyi bilmezler. Bu metaforları anlıyoruz ve psikosomatik terapide nedenleri belirlemeye ve tedavi etmeye odaklanıyoruz.
Bilal Bozkurt: »Burada yeniden mutlu bir insan oldum«
Travma, bir insanın ruhsal denge durumunu bozan bir olaydır. Örneğin insan bir kaza veya bir yakının kaybı nedeniyle şoka girer. Savaş ortamında bir olay, savaştan kaçarken yaşanan tacizler veya ör. sürekli mobbing gibi psikolojik acımasızlık durumları da travmaya neden olabilir.
Bir travmanın tetikleyicisi her zaman net şekilde anlaşılamaz. Özellikle göçmenler ve sığınmacılar sıklıkla uzun süreli iz bırakabilecek olaylar yaşamıştır. Bunlar bazen ancak yıllar sonra kendilerini gösterir ve son derece çeşitlidir. Travmanın sonuçları ör. şunlardır:
- Korkular
- Sosyal fobiler
- Kızgınlık nöbetleri
- Duygusal uyuşma
- Utanma ve suçluluk duyguları
Tüm bu bozukluklar başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle tetikleyen olayı belirlemek son derece önemlidir. İlgili kişiye psikoterapik önlemlerle yardımcı oluyoruz. Bunları gevşeme teknikleri ve duygu kontrolünün özyönetimi ile kombine ediyoruz. Bizim yönlendirmemizle hastalar travmatik durumlarla yüzleşiyorlar. Böylece güçlü duygusal gerilimlerle baş etmeyi öğreniyorlar. Amaç, olayın ruha hükmedici gücünü yok etmektir. Psikosomatiğin tam bu alanında Prof. Kızılhan ve ekibinin geniş bir tecrübesi bulunmaktadır.
Daha fazla bilgi indirin
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz
Vogelsang MEDICLIN kliniğine başka sorularınız mı var veya daha fazla bilgi almak mı istiyorsunuz?
Hafta içinde 8:00 ve 16:00 saatleri arasında beni arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz.